Ledelse i en krisetid #3 - Kommunal ledelse i en krisetid, Lyngby Taarbæk Kommune.

Af: Kenneth Børgensen |

Hos Kjerulf Erhvervspsykologi er vi optaget af, hvad der kendetegner ‘ledelse i en krisetid’. I en række videodialoger taler vi derfor med ledere fra mange forskellige sektorer og brancher om ledelse og forretning i tiden før, under og efter corona-krisen.

Videodialog nummer tre om ‘Ledelse i en krisetid’ er med Borgmester Sofia Osmani fra Lyngby Taarbæk Kommune.

Kommunal ledelse - også i en krisetid

Det er min forbandede pligt som borgmester, at sikre at den beslutning som flertallet har vedtaget , uanset om jeg er lodret uenig, bliver ført ud i livet på den bedst mulige måde.

I den tredje videodialog fra Kjerulf & Partnere, er min gæst borgmester i Lyngby Taarbæk kommune (LTK), Sofia Osmani. Vi taler om at lede en kommune før, under og efter en krisetid. Og vi taler især om demokrati-i-praksis, som styreform og som identitet. Her er tre take-aways:

- Skub og skærm dine medarbejdere! Øger organisationens eksekveringskraft.

- Forstå dem der mener noget andet end dig! Skaber bedre beslutningsgrundlag.

- Skab plads til alle – det er jo dit hold! Tilbyd dialog-platforme hvor både in- og ekstroverte deltager.

Borgmesteren fortæller, at når vælgerne har sammensat en kommunalbestyrelse, så er der et flertal og det flertal skal respekteres. Og hun fortsætter:

’Men jeg forbeholder mig også retten til, som konservativ og som kommunalbestyrelsesmedlem, at sige hvad jeg mener. Også når jeg er uenig med flertallet. Og så gør jeg meget ud af at sige, at det er det jeg [selv] mener’.

Det ligger i demokratiets væsen, at ordet må være frit. Og dermed er Sofias tilgang til demokratisk ledelse også en balancegang på en knivsæg. Hun skal finde fælles fodslag med sine partifæller. Dernæst med sine kolleger i kommunalbestyrelsen. Eller omvendt. Nogle gange med landsledelsen. Og med sig selv. Fordi hun nogle gange taler som borgmester, nogle gange som konservativt medlem af kommunalbestyrelsen. Ledelsesidentiteten er dog forankret i vælgernes mandat. Sofia er først og fremmest borgmester i LTK og dernæst konservativ.

’I et krydspres mellem LTK’s interesser overfor mit partis interesser, så vil LTK vinde hver eneste gang. Og sådan skal det være fordi jeg er valgt af borgerne i LTK til at varetage kommunens interesser.

Det kræver både stort mod og masser af omtanke. Det kommer bl.a. til udtryk ved, at personaleledelse på distancen nævnes som en (emotionel) udfordring. Borgmesteren fortæller bl.a. at det er svært at mærke sine (virtuelle) medarbejdere.

Hvornår er de så pressede, at vi er nødt il at gøre noget ved det. Hvordan sikrer vi at vi får leveret det vi skal. Men også på en måde så de [medarbejderne] ikke føler sig ladt alene. Hvordan sikrer vi medarbejdernes trivsel i denne situation?

Sofia fortæller om det uvante i ikke at se sine medarbejdere og kolleger, om ikke at møde ind fysisk. Det afsavn mener hun giver en kæmpe ledelsesmæssig udfordring. For som hun retorisk spørger: Hvordan skaber man gode arbejdspladser når man ikke kan mødes fysisk?

Læn dig tilbage og nyd de 34 minutter i inspirerende selskab med Lyngby Taarbæks Borgmester, Sofia Osmani.

Se og lyt med her: youtu.be/gQUEzvEN_IU

Tilbage

Kontaktformular

Spørgsmål / kommentarer